top of page

Durabunkerin rakentaminen Hirsalassa

Hirsalan käynnissä oleva bunkkereiden perusparannus jatkui väylän 10 bunkkerin uusimisella. Bunkkereiden vuorausaineeksi valittua Capillary Concretea käytettiin myös tämän bunkkerin pohjalle.

Bunkkeri ennen (alla) ja jälkeen (yllä). Kuva: Janne Lehto.

Capillary Concretea testattiin ensimmäisen kerran Hirsalassa ja Suomessa viime vuoden syksynä ja tämän lyhyen ajan testin (vuosi) se on läpäissyt erittäin hyvin. Uudistetut bunkkerit ovat selkeästi olleet kenttämme parhaiten suoriutuvia ja pelattavia. Ne ovat kestäneet koviakin sateita ilman suurempia hiekan valumia ja ollen täysin pelattavia heti sateiden jälkeen vähentäen työmäärää bunkkereissa huomattavasti. Myöskään talven routiminen ei vaikuttanut kerrokseen millään tavalla. Aika näyttää, miten pitkään nämä bunkkerit säilyvät huippukunnossa.

Uusimpaan projektiimme väylän 10 bunkkerissa päätimme testata myös Durabunker-reunamateriaalia. Durabunker on walesilaisen Rhydian Lewisin perustama yritys, joka käyttää hyväkseen vanhojen urheilukenttien hiekkatekonurmea ja kierrättää ne golfkenttien bunkkereiden rakennusmateriaaliksi.

Bunkkeriin ei pääse hiekkaa pilaavaa savi- ja humusainesta.

Durabunkerin myymä tuote on siis noin 50x20x2 cm kokoiset tekonurmipalat, joita ladotaan päällekkäin perinteiseen “revetted”-bunkkerinrakennustyyliin. Hirsalan väylän 10 noin 70 m² kokoiseen bunkkeriin tarvittiin tätä tavaraa kolme lavaa, kun bunkkerin etureuna kohosi noin metrin korkuiseksi. Nämä tekonurmipalat ovat aseteltavissa kaiken muotoisiin ja -tyylisiin bunkkereihin, ne käyvät esimerkiksi niin skotlantilaistyylisiin “pot”-bunkkereihin kuin myös enemmän amerikkalaistyylisiin matalareunaisiin bunkkereihin.

Lopputulos bunkkerissa on yllättävänkin luonnollisen näköinen ja tekonurmireunaa ei pysty erottamaan luonnonnurmesta rakennetusta muuten kuin läheltä tarkasteltuna. Tekonurmireunalla ja vuorausaineella rakennettu bunkkeri on siis täysin “suljettu”, eli sinne ei pääse hiekkaa pilaavaa savi- ja humusainesta. Bunkkerin ja erityisesti hiekan iän voidaan olettaa siis kasvavan huomattavasti. Tekonurmireuna myös poistaa kanttaamisen tarpeen kokonaan ja se pysyy jatkuvasti siistin näköisenä.

Durabunker-seinä ja Capillary Concrete -pohja. Kuva: Esa Hukkanen.

Bunkkeriprojektin yhteydessä muotoilimme ympärysmaata siten, että kaikki alueet bunkkerin ympäriltä ovat täysin koneellisesti leikattavissa. Leikkasimme myös hieman maata bunkkerin edestä, jotta näkyvyys väylältä paranisi.

Olimme erittäin tyytyväisiä bunkkeriprojektin lopputulokseen ja uudelleen muotoiltu bunkkeri nosti koko väylän profiilia huomattavasti.

Artikkeli on julkaistu alun perin Bunkkeriuutisten numerossa 4/2016.

bottom of page