top of page

Kentänhoitajana RICOH Women’s British Openissa

Elokuun ensimmäisellä viikolla pelattiin naisten British Open ensimmäistä kertaa maineikkaalla Kingsbarns Golf Linksin kentällä. Mukana pelaamassa olivat kaikki naisten golfin ykkösnimet ja kenttä oli viritetty huippuunsa viikon ajaksi. Tässä pieni katsaus kulissien taakse ja viikon aikana tehtyyn kentänhoitoon.

Kingsbarnsin kenttää oli muutettu pelattavaksi siten, että normaalisti aloitusväylänä toimiva reikä pelattiinkin väylänä 18, jotta kentän alueelle saatiin sijoitettua paremmin ’’grand stand’’ sekä yleisön palvelut. Kentän kunnosta vastasivat Kingsbarnsin vakituinen henkilökunta sekä reilut parikymmentä vapaaehtoista. Yhteensä kentän turnauskuntoon saattamiseen oli käytettävissä noin 40 kentänhoitajaa ja tässä ryhmässä edustettuna useita kansalaisuuksia.

Viheriön nopeutta mitattaessa tuulen ei annettu vaikuttaa lopputulokseen. Kuva: Janne Lehto.

STRI (Sports Turf Research Institute) vastasi turnauksen ja sen valmistelujen ajan kentän testaamisesta. Viheriöiden nopeutta, tasaisuutta, johdonmukaisuutta, kovuutta ja kosteutta seurattiin päivittäin ja jokaisen hoitotoimenpiteen välillä. Testaamisesta saatu data toimi päätöksenteon apuvälineenä, muun muassa päätettäessä leikkuista. Viheriöt leikattiin aamuisin kertaalleen, tuplaten tai kolmeen kertaan riippuen kunkin viheriön nopeudesta. Jokaisen leikkuun jälkeen suoritettiin uusi mittaus. Kaikkien viheriöiden kesken nopeudessa eroa oli vain noin viisi senttiä! Tavoitenopeutena oli hieman kisan edetessä nopeutuen 10 jalkaa finaalipäivänä, mikä toteutui hienosti sateisista keleistä huolimatta.

Työt aloitimme neljän aikaan aamulla ja kentältä pyrimme olemaan pois viimeistään kello kahdeksan aikoihin. Omalle kohdalleni osui viheriöiden leikkuu aamuisinja iltaisin. Ryhmässä oli kymmenen leikkaajaa pareittain eli kullekkin parille neljä leikattavaa viheriötä. Lähes joka ilta myös leikkuu, joten hitaimmalla viheriöllä laskimme olleen viikon aikana 24 leikkuukertaa!

Viimeisen viheriön Grand Stand ympäröi viheriötä. Kuva: Janne Lehto.

Hoidon vaikutus viheriön nopeuteen. Kuva: Janne Lehto.

Kaiken kaikkiaan kokemuksena viikko oli mahtava ja kentän hiominen turnauskuntoon maailman parhaita pelaajia varten on aina erityinen tunne, jota ei joka viikko pääse kokemaan. Erityisesti ammattimaisuus koko turnaushenkilökunnassa ja siinä, miten kentänhoitoa toteutetaan tämänkaltaisissa tapahtumissa, on mahtavaa.

Viheriöt leikattiin pareittain. Kuva: Janne Lehto.

Kuva: Janne Lehto.

Artikkeli on julkaistu alun perin Bunkkeriuutisten numerossa 4/2017.

bottom of page