top of page

Eurooppalaiset kentänhoitoyhdistykset kokoontuivat Bulgariassa

Eurooppalaisten kentänhoitoyhdistysten kattojärjestön FEGGA:n (Federation of European Golf Greenkeepers Associations) vuotuinen konferenssi järjestettiin helmikuussa Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa. Konferenssiin osallistui edustajia kaikkiaan 21 maasta myös Euroopan ulkopuolelta. Kansainvälisessä kaksipäiväisessä konferenssissa kuultiin uusimpia kuulumisia muun muassa R&A:lta, GEO-ympäristöjärjestöltä, Euroopan golfkentänomistajien yhdistykseltä, pohjoismaiselta tutkimuslaitokselta Sterfiltä ja Yhdysvaltain kentänhoitoyhdistykseltä GCSAA:lta. Videoyhteyden kautta omia uutisiaan kertoivat myös Kainuun ammattiopisto ja Elmwood College. Konferenssin fokus oli selkeästi parhaiden käytäntöjen yhdistämisessä bisnekseen, jotta eurooppalainen kentänhoito olisi vastuullista ja kestävää sekä ympäristön että liiketoiminnan kannalta.

FEGGA on käynnistänyt lukuisia aloitteita eurooppalaisten kentänhoitoyhdistysten jäsenille. Yksi näistä on mahdollisuus osallistua Ryder Cupiin vapaaehtoistyöntekijänä Le Golf Nationalissa syksyllä 2018. Yhdistyksille on tarjottu myös mahdollisuutta järjestää opintomatkoja ja osallistua erilaisiin kentänhoitajien vaihto-ohjelmiin. Kaikkia itsensä kehittämisestä vaihto-ohjelmissa kiinnostuneita pyydetään olemaan yhteydessä FGA:han, joka voi auttaa järjestelyissä yhdessä FEGGA:n kanssa.

FEGGA:n kestävän kehityksen ohjekirja ja lausunto etenee kahdella rintamalla. Se on käännetty jo seitsemälle kielelle, mukaan lukien suomeksi, ja käännöksiä tehdään koko ajan lisää. Lisäksi on kehitteillä ”vastuullisuuden työkalupakki” kaikkien kentänhoitajien käyttöön. Tarkoituksena on kehittää alusta, jossa voidaan muun muassa jakaa parhaita käytäntöjä ja käydä keskustelua ammattilaisten välillä.

Konferenssissa kuultiin myös Sterfin tukemasta Susphos-projektista norjalaisen tutkimuslaitoksen NIBION:n (Norwegian Institute of Bioecenomy Research) professorin Trygve Aamlidin kertomana. Projekti keskittyy kestävään fosforin käyttöön golfkentillä vuosina 2017-2020.

Tärkeitä aiheita käsiteltiin myös kentänhoidon ulkopuolella. Medi8-mediatoimiston Emma Ballard jakoi ajatuksiaan golfkenttien ja kentänhoitoyhdistysten sosiaalisen median käytöstä ja miten sitä voisi tehdä menestyksekkäämmin. Ballard esitteli erilaisia työkaluja ja kertoi esimerkkejä hyvin ja huonosti toimivista malleista ja pohti syitä menestymisen takana.

Kaksipäiväiseen konferenssiin sisältyi myös FEGGA:n vuosikokous, jossa jäsenyhdistykset valitsivat väistyvän puheenjohtajan Kamil Pecenkan (Tšekkien kentänhoitoyhdistys) tilalle brittiläisen Paul Worsterin, joka kehui Pecenkan työpanosta eurooppalaisen kentänhoidon eteen. Pecenkan lähes kymmenvuotinen hallitustaival sai kiitosta ja kehuja kokousväeltä.

FEGGA:n vasta valittu hallitus: vas. Martin Nilsson (Tanska), Emmi Pietarila (Suomi), puheenjohtaja Paul Worster (Iso-Britannia), Erich Steiner (Sveitsi) ja varapuheenjohtaja Joel Nunes (Portugali). Kuvasta puuttuu Darko Cecelja (Tšekki). Kuva: FEGGA.

Konferenssin iltaohjelmiin kuului tulennielemis- ja tulitanssiesitys läheisellä Vitosha-vuorella. Konferenssin osallistujat pääsivät myös tutustumaan Sofian kaupunkiin opastetulla kierroksella sekä seuraamaan ja osallistumaan perinteiseen bulgarialaiseen tanssiesitykseen.

FEGGA sai kiitos- ja tukiviestejä kotiin palanneilta, motivoituneilta osallistujilta, jotka odottavat innoissaan jo seuraavan vuoden konferenssia – puhumattakaan vuoden 2020 konferenssista, jonka yhteydessä järjestetään kentänhoidon kansainvälinen huippukokous.

FEGGA toivoo jäseniltään aktiivisuutta sen tarjoamien tapahtumien ja palvelujen käytön suhteen. Tällaisia palveluja ovat muun muassa webinaarit kouluttajilta ympäri maailmaa sekä yhdistyksille ja yksittäisille kentänhoitajille tarjottava kehittämisen tuki. FEGGA:n tuore puheenjohtaja Paul Worster heittää ilmoille vielä viimeiset sanat: ”Jos meidän kaikkien pitäisi keskittyä yhteen asiaan, on tuo asia KOMMUNIKOINTI.”

Lue alkuperäinen teksti englanniksi klikkaamalla tästä.

Artikkeli julkaistaan myös Bunkkeriuutisten numerossa 1/2018

bottom of page