top of page

Valkioita ja bägipulkkia – mitä kuuluu, Santa Claus Golf?

Miltä kuulostaisi valkioiden kolaaminen aamupuhteena? Entä reiän kairaaminen vesiesteeseen tai väylien jyrääminen moottorikelkalla? Santa Claus Golfin talvikenttä rakennetaan nykyisin varsinaisen kesäkentän päälle. Santa Claus Golfin toimitusjohtaja Pia Lillberg ja kenttämestari Aarni Härkönen kertovat tarkemmin, mitä napapiirillä tapahtuu.

Talven golfmatkailua rovaniemeläisittäin. (Kuva: Pia Lillberg.)

Minkälainen oli ensimmäinen vuosi Santa Claus Golfina?

Pia Lillberg: Joulupukin virallisessa kotikaupungissa Rovaniemellä golfataan nykyään Joulupukin nimeä kantavalla kentällä, Santa Claus Golfissa. Ensimmäisenä vuotenamme Santa Claus Golfina palasimme niin sanotusti juurillemme, kun rakensimme taas pienen tauon jälkeen talvigolfkentän. Golfseurammehan perustettiin Kemijoen jäällä vuonna 1986 nimenomaan talvigolfia varten. Ensimmäisinä vuosina Rovaniemellä golfattiin ainoastaan joen jäälle rakennetuilla talvigolfkentillä, kesägolfin pariin päästiin vasta muutama vuosi myöhemmin. Ounasvaaran golfpuistoon viime vuonna rakennettu talvigolfkenttä tarjosi korkeuseroineen, pidempine väylineen ja mahtavine valkioineen entistäkin hienompia talvigolfkokemuksia ja meille vahvistuksen siitä, että voimme rakentaa talvikentän kesäkentän päälle ilman ongelmia.

Jos Santa Claus Golfin talvikenttä oli erinomainen, niin oli myös kesäkenttä. Saamamme palautteen mukaan kenttämme kunto oli monille muille haastavana vuotena yksi maan parhaita. Tästä osoituksena ovat myös erinomaiset tuloksemme Golfpiste.com:n kenttärankingissa. Yhtä viheriötä lukuun ottamatta kenttämme oli erinomaisessa kunnossa. Kierrosmäärämme kasvoivat taas edellisvuodesta ja tunnelma kentällä on erinomainen. Niin jäseniltämme kuin vieraspelaajilta saamamme palautteen mukaan kehityksen suunta kentällä on oikea.

Minkälainen kenttä Santa Claus Golf on kesällä?

Pia: Santa Claus Golfin kenttä on rakennettu Rovaniemen oman ”tunturin” Ounasvaaran pohjoisrinteille vain muutaman minuutin päähän kaupungin keskustasta. Ounasvaaran koskematon luonto luo uskomattoman rauhoittavan golfelämyksen. Pohjoisen luonteensa omaava kenttä tarjoaa korkeuseroineen niin haasteita kuin mahtavia maisemia jokilaaksoon ja naapurivaaroille. Mäntyvaltaisissa vaaramaisemissa kulkevat väylät ovat erittäin vaihtelevia, ja vaikka korkeuseroja on, ei kenttä ole liian raskas pelattava. Tavoiteaika kierrokselle on noin neljä tuntia. Tässä ajassa pääsee nauttimaan paitsi mahtavista golfkokemuksista myös erinomaisen taukokioskimme palveluista ja pohjoisen herkuista. Kierroksen jaksaa mainiosti loppuun nautittuaan mm. pororyynäreistä, lohileivistä tai lätyistä suolaisella tai makealla täytteellä. Hirsinen klubitalomme terasseineen toivottaa pelaajat tervetulleeksi kentälle ja tarjoaa mukavaa palautusta kierroksen jälkeen.

Mitä erityistä sijainti napapiirillä tuo tullessaan?

Pia: Santa Claus Golfissa pelatessaan voi ylittää Napapiirin golfaten, niin kesällä kuin talvella. Sijainti Napapiirillä mahdollistaa paitsi talvigolfin myös erittäin aktiivisen pelaamisen kesällä. Aurinko ei Rovaniemellä nimittäin laske ollenkaan 6.6.-7.7. välisenä aikana, joten kesä- ja heinäkuussa Santa Claus Golfissa voi pelata vuorokaudet ympäriinsä. Pohjoinen luonto on vahvasti läsnä Santa Claus Golfissa. Usein pelikaveriksi saa kentällä vapaasti kulkevan porotokan. Porojen jäljet mainitaankin paikallissäännöissä niin bunkkereiden kuin viheriöiden osalta. Erityisesti lämpöisinä kesäpäivinä bunkkereissa voi joskus olla tungosta. Porojen lisäksi kentällä voi kohdata myös ketun tai hirven, puhumattakaan erilaisista linnuista.

Minkälainen on rovaniemeläinen golfkausi? Milloin se alkaa ja loppuu, miten sääolot vaikuttavat?

Pia: Talvigolfille kaikkein paras sesonki on maaliskuu, jolloin nautimme lämpimistä aurinkoisista päivistä ja kristallien tavoin auringossa kimmeltävistä yöpakkasten kovettamista hangista. Talvikentän aikataulut riippuvat lumitilanteesta; kenttä avataan heti kun mahdollista, todennäköisesti helmikuun puolivälissä ja pelaamista jatketaan niin kauan kuin kelejä riittää ja kenttä sulaa pois, useimmiten huhtikuun alkuun saakka. Tänä vuonna golfaamme ainakin vielä pääsiäisenä.

Kesäkenttämme avataan toukokuussa ja suljetaan lokakuun alkupuolella. Tulevana kautena odotamme pääsevämme avaamaan kentän hyvissä ajoin ja erinomaisessa kunnossa, sillä suojasimme viime syksynä kaikki viheriöt talvisuojin.

Aarni Härkönen: Kasvukausi on meillä keskikesällä erittäin intensiivinen vuorokaudet ympäriinsä porottavan auringon vuoksi. Kentänhoitotoimenpiteet vaihtelevat suuresti vuodenkierron mukaan; keväällä hiekoitamme väyliä hankikannon päälle ja keskikesällä leikkaamme tiuhaan tahtiin. Pohjoisessa voi kesällä etelän tavoin kohdata yökastetta, hallaa ja yöpakkasia. Aamukaste vaikuttaa kentänhoitoon vasta syksyllä ja kuuraisen kentän vuoksi aamulähtöjä joudutaan tarkkailemaan vasta aivan loppusyksystä.

Minkälaista kenttää talvella pelataan?

Pia: Talvigolfkenttä voidaan halutessamme joka vuosi rakentaa hieman erilaiseksi. Viimevuotinen kenttä oli kiinnostava pelattava vaihtelevine väylineen, joten tuleva talvigolfkenttämme on hyvin saman tapainen. Yksi omista suosikeistani on väylä 8, jonka valkio sijaitsee kesäväylien vesiesteessä, lammen jäällä. Talvisin pelaamme siis viheriöiden sijaan valkioilla, valkoisten pallojen sijaan kirkkaan oransseilla ja kärryjen virkaa toimittavat pulkat. 9-reikäisellä talvigolfkentällämme on sekä par 3 että par 4 väyliä. Väylien yhteispituus on 1130 m ja Par 30. Kentän haastavuus ja kierroksen kesto vaihtelee päivittäin lumitilanteen ja lumen rakenteen mukaan. Yleisimmin 9-reikäisen talvigolfkierroksen pelaa noin 1,5 tunnissa ja 18 reikää noin 3 tunnissa, riippuen kuinka kauan nauttii klubilla lämpimiä juomia kierrosten välissä. Talvigolfin säännöt rajoittavat mm. mailojen määrää ja kokoa; putterin lisäksi sallitaan enintään kolme rautamailaa, rauta-5 ollessa pienin sallittu. Pisin väylämme on 191-metrinen par 4. Talvella teeboxeissa lyödään mattojen päältä, mutta matolla ovat pallon sijaan lyöjän jalat, joille matto tarjoaa tarvittua pitoa.

Kaikki talven harrastukset samasta paikasta. (Kuva: Inka Porttila.)

Mitä pitää ottaa huomioon, kun rakennetaan talvikenttä varsinaisen kentän päälle?

Aarni: Talvigolfkenttämme rakennetaan kesäkenttämme päälle, mutta ei kesäväylien mukaisesti. Hyödynnämme talvikentässämme koko kesäkentän alueen siirtymineen ja vesiesteineen. Talvikentän väylät kulkevat siis ristiin rastiin kesägolfkenttää ja esimerkiksi väylällä 8 valkio sijaitsee kesäkentän vesiesteessä. Tärkeintä on varmistaa, että lunta on tarpeeksi, ennen kuin talvikenttää ruvetaan rakentamaan, jotta lumen eristävyys säilyy tamppauksesta huolimatta. Viheriöille ei luonnollisestikaan ole asiaa talvella, emmekä käytä myöskään kesän teeboxeja.

Miten talvigolfkenttää hoidetaan?

Aarni: Talvikenttää varten kentän pohjat on saatava kovetettua ennen käytön aloittamista. Väylät siis tampataan useampaan kertaan ennen kautta. Talvikentän pohjia ruvetaan tekemään 2-3 viikkoa ennen kentän arvioitua avaamista. Pohjat tampataan rinnekoneella ja samalla tasoitetaan myös valkioiden pohjat mahdollisimman tasaisiksi. Jos valkioilla on liikaa kallistuksia, pallo ei pysy niillä vaan valuu valkion ulkopuolelle. Hyvissä olosuhteissa hyvin hoidetut valkiot ovat pallon vierintänopeudeltaan huomattavasti kesägriinejä nopeammat.

Talvikentän väyliä hoidetaan moottorikelkalla ja kelkan perään kiinnitettävällä leveällä rullalla, joka tasoittaa ja kovettaa väyliä. Viimeinen silaus väylien pintoihin tehdään moottorikelkan perään tulevalla kumimatolla. Valkioiden ja lyöntipaikkojen hoidossa ei voida käyttää koneita vaan hoito tapahtuu täysin käsipelillä. Esimerkiksi lumet kolataan valkioilta perinteisellä lumikolalla. Valkioiden pinnat hoidetaan erittäin tiheäsilmäisellä metalliverkolla. Metalliverkkoa vedetään perässä alkaen valkion keskeltä ympyrää koko ajan suurentaen, kunnes koko valkio on saanut tasaisen pinnan. Usein tämän toimenpiteen joutuu tekemään useampaan kertaan halutun pelipinnan laadun aikaansaamiseksi.

Sääolosuhteet vaikuttavat hyvin paljon kentän pelattavuuteen ja kuntoon. Kuiva lumi, aurinkoinen keli ja muutaman asteen pakkanen on paras mahdollinen olosuhde talvikentälle sekä pelillisesti, että kentänhoidollisesti. Kova pakkanen tekee valkioista liian kovat ja liian lämmin keli taas liian pehmeät.

Pia: Talvikentän osalta työ on käsityövaltaisempaa ja ruumiillisempaa, joten henkilökuntamme on hyvässä kunnossa, kun kesäsesonki alkaa. Lumisateiden jälkeen kenttähenkilöstömme kolaa valkioita lumikolalla parhaimmillaan yhteensä noin 12 kilometriä.

Minkälainen taloudellinen ponnistus talvikenttä on?

Pia: Talvigolfkentän kustannuksista suurimman osan muodostavat henkilöstökulut. Talvigolfkentän kustannuksista noin puolet katetaan jäsenten talvigolfmaksuilla, loput on kerättävä muilla tuloilla. Talvikenttä mahdollistaa kenttähenkilöstömme työllistämisen pidempään kuin pelkän kesäkauden ajaksi.

Miltä näyttää Santa Claus Golfin tuleva kausi 2018?

Pia: Rovaniemellä on kokonaisuudessaan hyvä pöhinä, niin myös golfkentällä. Tunnelma on hyvä ja odotukset tulevalle kaudelle korkealla; lunta on tarpeeksi talvigolfkentän rakentamista varten, kesäkenttä on suojattu talvisuojilla ja olemme saaneet asiakkailtamme niin Pelaaja Ensin -kyselyssä, kenttärankingissa kuin suoraan erittäin hyvää palautetta. Aloitamme siis kauden innolla viime kausilta saamamme erittäin positiivisen palautteen myötä.

Aloitamme kauden nauttimalla talvigolfista ja kesäksi odotamme pääsevämme avaamaan kentän hyvissä ajoin ja erinomaisessa kunnossa. Edellisenä vuotena tehdyn erittäin onnistuneen kokeilun innostamina suojasimme täksi talveksi kaikki greenit talvisuojilla. Talvisuojaus toimi meillä erittäin hyvin. Lentokoneella Rovaniemelle saapuessa on näky keväällä mahtava, kun kentällä on valkoiset talviväylät ja täysin vihreät kesägreenit.

Mitä muuta haluaisitte kertoa?

Pia: Toivotamme kaikki tervetulleiksi kokeilemaan talvigolfia, pelaamaan keskiyönauringossa ja ylittämään Napapiirin golfaten! Haluamme muistuttaa, että golflomaa miettiessään nokan voi suunnata myös pohjoiseen, ei aina etelään. Rovaniemellä on golfin lisäksi valtavasti muutakin tekemistä, vaikka koko perheelle. Talvigolfkentällämme golfväylät kulkevat hiihtolatujen lomassa ja laskettelurinteeseen pääsee suoraan parkkipaikaltamme. Joulupukki on tavattavissa Napapiirillä vuoden jokaisena päivänä ja perinteisten husky-, moottorikelkka- ja porosafareiden lisäksi aktiviteetteja kaipaavat voivat vaihtelun vuoksi kokeilla vaikka fatbikeretkiä, alamäkikelkkailua, suppailua yms. Majoituksen ja ruokailun osalta tarjonta Rovaniemellä on erinomainen. Majoittua voi hotelleiden ja mökkien lisäksi, lasi- tai lumi-igluihin, käpylehmiin tai Tripadvisorin palkitsemaan Suomen parhaaseen hotelliin (Arctic Light Hotel). Perinteisten lappilaisten herkkujen lisäksi Rovaniemen ravintolat tarjoavat lappilaisella tvistillä esimerkiksi sushia, streetfoodia ja aasialaisia makuja (Wakkanai, Roka, Nova). Tekemistä riittää myös kulttuurinnälkäisille unohtamatta tiedekeskuksia (Pilke, Arktikum) ja tapahtumia (mm. Arctic Design Week helmikuussa, Kuninkuusravit heinäkuussa, Simerock elokuussa).

***

Kuka Pia Lillberg?

Tehtävänimike: Toimitusjohtaja (Arctic Golf Oy / Santa Claus Golf), toiminnanjohtaja (Santa Claus Golf Club ry)

Kuinka pitkään nykyisessä tehtävässä: Tammikuusta 2016

Ammattitausta pähkinänkuoressa: Kaupan ja matkailun alalta kannuksensa hankkinut harrastuksesta nyt ammatin tehnyt.

Harrastukset, perhe, vapaa-aika: Golf (vaikkakaan suutarin lapsella ei ole kenkiä, josko ensi kesänä useammin kentälläkin asti, ei vain klubilla), luonnossa liikkuminen marjastaen, sienestäen, lumikenkäillen, hiihtäen…

Parasta työssäsi: Golfyhteisö, ihmiset.

Paras golfmuistosi: Tunne, jonka saan kiertäessäni kentällämme hyvässä seurassa; kaikki muu unohtuu lintujen laulaessa (seniorimme asensivat toissa vuonna kentälle 229 linnunpönttöä) Ounasvaaran luonnossa keskiyön auringon paistaessa tai keväthankien kimmeltäessä.

***

Kuka Aarni Härkönen?

Tehtävänimike: Kenttämestari

Kuinka pitkään nykyisessä tehtävässä: Huhtikuusta 2011

Ammattitausta pähkinänkuoressa: Kentänhoitajana 2006-2010, Kenttämestarina 2011-

Harrastukset, perhe, vapaa-aika: Harrastan liikuntaa erittäin monipuolisesti; metsästän, kalastan ja golfiakin pelailen silloin tällöin. Haaveena olisi vielä joskus pelata huomattavasti enemmänkin… Avoliitossa, ei lapsia.

Parasta työssäsi: Haasteellisuus ja vaihtelevuus.

Paras golfmuistosi: Vuonna 2015 Levillä kenttämesujen golfkilpailuiden pistebogey-sarjan voitto ja pisin draivi.

Mikä Santa Claus Golf?

Yhtiö: Santa Claus Golf (Arctic Golf Oy), perustettu 1992, osakkaita 280

Seura: Santa Claus Golf Club ry, perustettu 1986, jäseniä 787

Kesäkenttä: 18 reikää, pituus 5418 metriä (kelt.) / 5960 metriä (valk.)

Talvikenttä: 9 reikää, pituus 1130 metriä

http://santaclausgolfclub.fi/

Kuvat: Santa Claus Golf

Julkaistaan myös Bunkkeriuutisissa 1/2018.

bottom of page