top of page

Golf ja kentänhoito Bulgariassa

FEGGA:n vuotuisessa eurooppalaisen kentänhoidon konferenssissa Bulgariassa esitelmöinyt Bulgarian kentänhoitajien yhdistyksen puheenjohtaja Yavor Atanasov valotti kotimaansa golfin ja kentänhoidon taustoja.

Bulgariassa on pelattu golfia vuodesta 2000

Bulgarian ensimmäinen golfkenttä Golf Club Air Sofia rakennettiin vuonna 2000 puolen tunnin ajomatkan päähän maan pääkaupungista Sofiasta. Atanasovin ensimmäinen työpaikka ja Bulgarian toinen kenttä, St. Sofia Golf Club & Spa valmistui vuonna 2003. Nyt kenttiä on kaikkiaan seitsemän ja rekisteröityjä golfareita 800. Bulgariassa on 7,2 miljoonaa asukasta, joten väestöstä vain noin 0,01 prosenttia pelaa golfia. Vertailun vuoksi Suomessa väestöstä noin kolme prosenttia on rekisteröityneitä golfareita.

Bulgarian seitsemästä golfkentästä viisi on korkean profiilin kenttiä. Atanasovin mielestä asialle pitäisi tehdä jotain, koska lajin kasvattamiseksi tarvitaan enemmän matalan kynnyksen kenttiä. Kolme kentistä sijaitsee maan itäpuolella Mustanmeren rannalla.

Bulgarian golfkenttärakentamisen buumi oli vuosina 2008-2011, jolloin maahan valmistui viisi uutta kenttää. Myös aiemmin rakennettu St. Sofia Golf sai uuden, Paul McGinleyn muovaamaan ilmeen vuonna 2010. St. Sofia jouduttiin rakentamaan ensimmäisen kerran uudelleen vasta kolme vuotta sen valmistumisen jälkeen, kun vuoden 2005 tulvat aiheuttivat liikaa vahinkoa kentälle. Kentän uudelleenrakentaminen oli aloittelevalle kentänhoitajalle hieno oppimispaikka, kun Atanasov pääsi mukaan rakentamisprojektiin.

Bulgarian kolmas kenttä oli Ian Woosnamin suunnittelema ja vuonna 2008 maan itärannikolle valmistunut Lighthouse Golf & Spa Resort. Vuonna 2009 valmistui BlackSeaRama Golf & Villas Resort nimensä mukaan myös itärannikolle. Seuraavat kentät valmistuivat vuonna 2011, kun muutaman tunnin päähän maan pääkaupungin Sofian eteläpuolelle valmistui Pirin Golf & Country Club ja Sofiasta tunnin päähän koilliseen Pravets Golf Club, jonka kenttämestarina Atanasov nykyisin toimii. Vuonna 2011 valmistui myös Gary Playerin suunnittelema ja itärannikon kolmas kenttä Thracian Cliffs Golf Course. Player on itse sanonut, ettei tältä planeetalta löydy samankaltaista kenttää.

Yksi Bulgarian suosituimmista golfkohteista on Mustanmeren rannalla sijaitseva Thracian Cliffs. Kuva: Pixabay.

Maasta löytyy myös kaksi suljettua kenttää. Sliven Golf Club sekä Jack Nicklausin projekti Golf Club Ibar ovat Atanasovin arvion mukaan kärsineet taloudellisista vaikeuksista. Nicklausin, Playerin ja Woosnamin lisäksi Bulgariaan on kädenjälkensä jättänyt myös Peter Harradine. Maan seitsemästä toiminnassa olevasta kentästä kuusi on kyseisten herrojen suunnittelemia.

Bulgarian golfliitto panostaa junioreihin

Bulgariaan perustettiin oma golfliitto Bulgarian Golf Association BGA vuonna 2001, jolloin se liittyi myös heti European Golf Associationin EGA:n jäseneksi. Golfliitto keskittyy junioripelaamisen kehittämiseen ja maassa lapset pelaavat ilmaiseksi – myös Bulgarian golfmaajoukkue on nuori. Toinen keskeinen teema BGA:n toiminnassa on golfin edistäminen. Liitto tekee yhteistyötä urheiluministeriön kanssa ja tukee golfin edistämistä esimerkiksi kouluissa kansallisesti ja alueellisesti.

Bulgarian seitsemästä golfkentästä viisi on korkean profiilin kenttiä.

Bulgarian golfliitto käyttää lajin edistämiseen kuuluisuuksia, kuten golfin pariin siirtyneitä entisiä jalkapalloilijoita. Atanasov kertoi oman esimerkin ikonien voimasta. Hänen omat lapsensa haluavat pelata tennistä, koska tenniksen maailmanlistan huipulla on julkisuudessa paljon esillä oleva bulgarialaistähti. Lapset haluavat kopioida idolinsa toimintaa, mitä pitäisi hyödyntää myös golfissa enemmän.

Kentänhoitajien yhdistys kokoaa tekijät yhteen

Bulgarian golfkentänhoitajien yhdistys BGGA (Bulgarian Golf Greenkeepers Association) perustettiin vuonna 2007. Ensimmäisen hallituksen seitsemästä jäsenestä kaksi oli naisia, joista toinen toimii nykyisessä hallituksessa varapuheenjohtajana. BGGA:sta tuli Euroopan kentänhoitajayhdistysten kattojärjestön FEGGA:n jäsen perustamistaan seuraavana vuonna 2008.

Bulgarian kentänhoitoajien yhdistyksen puheenjohtaja Yavor Atanasov. Kuva: FEGGA.

Nykyisin yhdistyksessä on jäseniä noin 35. Yhdistyksen jäsenet ovat vuosien saatossa oppineet ja kehittyneet paljon ja heidän työpaikoillaan vieraillessa huomaa osaamisessa tapahtuneen kehityksen kenttien parantuneessa hoitotasossa. Golfkentänhoitajien lisäksi yhdistykses

sä on myös muita nurmenhoidon ammattilaisia, kuten maisemoijia ja jalkapallokenttien hoitajia. Yhdistys on onnistunut luomaan Bulgariaan kattavan ammattilaisten verkoston, jossa osaamista jaetaan myös muille, kun aiemmin jokainen puuhasteli vähän omia juttujaan. Yhdistyksen jäsenet ovat myös ystävystyneet aktiivisen verkostoitumisen myötä.

Kentänhoitajat kokevat kasvattavansa lajia tekemällä hyvätasoisia golfkenttiä.

Atanasov on toiminut BGGA:n puheenjohtajana vuodesta 2014 asti ja on hoitanut yhdistystä kuin pientä lasta. Yhdistyksessä on viime vuosina vähennetty jäsenistön golfturnauksia ja resursseja on ohjattu mieluummin koulutukseen. Tukea koulutukseen on saatu myös FEGGA:lta, joka on järjestänyt bulgarialaisille kentänhoitajille vaihto-ohjelmia muihin maihin. Bulgariassa on menestyksekkäästi järjestetty myös R&A:n road show -tapahtumia, joissa paikalliset pääsevät kuulemaan kokeneempia kenttämestareita, jotka ovat kouluttaneet bulgarialaisia ja auttaneet heitä kehittymään työssään.

Onko kentänhoitoalaa olemassa?

Atanasov on pohtinut, onko Bulgariassa ylipäätään olemassa kentänhoitoalaa. Maassa ei ole paikallista kentänhoitoalan toimittajaverkostoa. Kentillä työskentelevillä ihmisillä ei ole kattavaa kokemusta ja muodollista koulutusta, vaan oppia on kartutettu työskentelemällä ja kokeilemalla. Lähimmäs kentänhoitajan koulutusta pääsee opiskelemalla maataloutta tai puutarhanhoitoa.

Henkilökunnan pysyvyys on taloudellisista syistä huono, kun päteviä työntekijöitä ei saa pelkästään vapaista työpaikoista ilmoittamalla. Työpaikkojen hakijoilla ei ole mitään alan osaamista, joten kenttien täytyy käyttää paljon resursseja henkilökunnan kouluttamiseen ja perehdyttämiseen. Kun nämä työntekijät saavat paremman paikan esimerkiksi ulkomailta, täytyy kenttien aloittaa uusien kouluttaminen alusta.

Kentiltä odotetaan hyvää laatutasoa. Laadukkaita ne ovatkin ja tekijät ovat ylpeitä niistä. Kenttien välillä on tervettä kilpailuhenkeä, mikä parantaa kaikkien suoritusta. Vierailijoilta saatava palaute on hyvin positiivista, mikä saa tekijät ylpeiksi ja iloisiksi tekemästään työstä.

Kentänhoitajat kokevat kasvattavansa lajia tekemällä hyvätasoisia golfkenttiä. Vierailijat kertovat hyvistä kokemuksistaan kavereilleen, jotka myös haluavat tulla kokeilemaan. Viiden pelaajan ryhmä Ruotsista tuli aikoinaan lomalle, ja on nyt kasvanut 25-henkiseksi hyvien kokemuksen ja tarinoiden myötä.

Pohdintojensa lopuksi Atanasov toteaa, että toimiala on olemassa Bulgariassa, kentänhoito on oikea ala. Tšekkien kentänhoitajayhdistyksen Kamil Pecenka totesi Atanasoville esityksen päätteeksi, että on hienoa, että BGGA on avoin myös muille nurmenhoitoalan työntekijöille.

Kentänhoitajien opintomatka

Kentänhoitajien yhdistys on järjestänyt jäsenilleen kolmepäiväisen opintomatkan, jossa osallistujat pääsivät muun muassa tutustumaan englantialisten jalkapallokenttien pelialustojen hoitamiseen niin Old Traffordilla kuin Leicesterin harjoitusalueella. Atanasovin mukaan ero nurmen laadussa ja hoitotavoissa on valtava verrattuna Bulgariaan, jossa jalkapallokenttien hoitaminen on heikkoa ja jopa leikkuuraidat ovat epäsäännöllisiä ja vinoja. Tunnelin päässä kuitenkin näkyy valoa, kun Ludogoretsin jalkapallokentän hoitajat näyttävät mallia muulle maalle.

Opintomatkalla pääsi tutustumaan myös uudenlaiseen kalustoon, jota ei Bulgariassa ole nähty. Opintomatka kehittää ammattiosaamista näyttämällä, miten asiat voi tehdä paremmin ja mitä ammattiprosessien taustalla tapahtuu. Saman alan ammattilaisten kanssa puhuminen avaa silmiä ja näyttää, minkälaista oma toiminta on verrattuna muihin. Silmien ja korvien avaaminen voi myös näyttää, miten pitkälle tekemistä voi kehittää ja antaa näin uusia tavoitteita, joiden myötä pystyy kehittymään paremmaksi ja tehdä asiat entistä paremmin.

Nähtyään muiden maiden ammattilaisten toimintaa, Atanasov koki olevansa kuin etana, joka kantaa valtavaa painoa harteillaan, mutta jatkaa hitaasti ja määrätietoisesti eteenpäin kääntymättä ympäri. Opintomatkoilla pystyy myös helposti laajentamaan omia ammattiverkostojaan.

Julkaistu Bunkkeriuutiset 1/2018

bottom of page