top of page

FEGGA:lta: Parempia mahdollisuuksia ja uusia kokemuksia

Uskoakseni kuluva vuosi 2018 on ollut yksi viime aikojen haastavimmista eurooppalaisessa golfkentänhoidossa. Talvi tuntui jatkuvan loputtomiin, kunnes kesä yhtäkkiä saapuikin.

Talvesta siirryttiin kesään kirjaimellisesti vain viikossa, mikä vaikutti sääoloihin suuressa osassa Eurooppaa. Valtaosassa Skandinaviaa lämpötila nousi viikossa 40 astetta. Ajautuminen kuivuuteen, kun ruoho ei vielä kasva ei ole – kuten tiedämme – mitä toivotaan.

Hyvä puoli tässä on se, että kesä on ollut otollinen golfinpeluulle. Tämän ihanan pelin pelaaminen loistavassa säässä on ollut monelle hieno kokemus ja toivottavasti tästä lajin pariin ollaan hyvien säiden myötä saatu paljon uusia pelaajia.

Nyt haasteena on monella pärjätä kuivuuden seurausten kanssa, ja ehkä tarkemmin sanottuna nurmialueiden lämpöstressin kanssa. Jopa Isossa-Britanniassa, jossa lämpötilat eivät yleensä ole merkittävässä roolissa, on ollut vaikuttavaa nähdä heikentyvien nurmien ja laikkutautien haastavan kentänhoitajia syyskauden kynnyksellä. Toivottavasti sää suosii ja tarjoaa syyskaudelle normaalit olosuhteet haastavan vuoden päätteeksi.

Vuosi 2018 on ollut kiireinen myös FEGGA:lle (Federation of European Golf Greenkeepers’ Associations). Talven menestyksekkäässä Sofian-konferenssissa R&A lanseerasi Golf 2030 -aloitteensa, jossa FEGGA:lla on merkittävä rooli eurooppalaisten kentänhoitoyhdistysten edustajana kohdattaessa haasteita tulevien kymmenen vuoden aikana. Vuoden edetessä olemme oppineet paljon lisää tästä arvokkaasta aloitteesta ja FEGGA:n roolista sen edistämisessä. Saamme kuulla asiasta lisää 18.9. pitämämme kokouksen jälkeen.

Julkaisimme maaliskuussa kaksi Greenkeeper Experience -ohjelmaa kentänhoitajien ammattitaidon edistämiseksi. Ensimmäisessä FEGGA tarjosi kymmenelle kentänhoitajalle paikan Ryder Cupin huoltotiimissä. Tämä ainutlaatuinen mahdollisuus toteutui yhteistyössä Le Golf Nationalin ja Capillary Concreten kanssa. Yhdessä työkokemuksen kanssa tarjoamme myös koulutus- ja urakehitysmahdollisuuksia – unohtamatta mahtavaa tilaisuutta verkostoitua maailmanlaajuisesti muiden kentänhoidon ammattilaisten kanssa.

Ryder Cupia isännöivän Le Golf Nationalin kenttämestari Alejandro Reyes (vas.) sai koko syyskuuksi avukseen tanskalaisen Casper Eriksenin FEGGA:n ohjelman kautta. FEGGA:n kautta Ryder Cupiin pääsi viikoksi töihin kymmenen kentänhoitajaa ympäri Euroopan.

Toinen Greenkeeper Experience -ohjelma yhteistyössä Jacobsenin kanssa tarjosi yhdelle kentänhoitajalle mahdollisuuden työskennellä kuukausi Le Golf Nationalissa. Työskentely sijoittuu syyskuulle ja sisältää osallistumisen Ryder Cupiin. Sadan hakemuksen käsittelyn ja hakijoiden haastattelujen jälkeen paikka annettiin tanskalaisen Aarhus Golf Clubin Casper Eriksenille. Paikan myötä Casper pääsee ainutlaatuisen kokemuksen lisäksi kehittämään kentänhoitotaitojaan, motivaatiotaan ja sitoutumistaan alaan.

Tämä on ainutlaatuinen hands on -kokemus Le Nationalin Albatross-kentän hoitamisessa ennen Ryder Cupia ja sen aikana ja kuukauteen sisältyy myös koulutusjaksoja ja urakehitysklinikoita alan johtavien opettajien kanssa. Casper pääsee kehittämään uusia taitoja ja kokemusta, ratkaisemaan uudenlaisia haasteita ja ongelmia sekä reflektoimaan ja arvioimaan tehtävän mukanaan tuomia haasteita. Tämä mahdollisuus myös tukee yhtä FEGGA:n tärkeimmistä teeseistä ihmisten ja organisaatioiden tuomisesta yhteen.

Naiset golfissa

R&A lanseerasi hiljattain Naiset golfissa -perustamiskirjan, jonka julkaisussa myös FEGGA:lla oli kunnia olla mukana edustamassa 24 jäsenyhdistystään. Perustamiskirja on osa R&A:n tavoitetta lisätä naisten ja tyttöjen määrää golfissa ja kannustaa luomaan työmahdollisuuksia naisille golfalalla.

Naiset golfissa -perustamiskirja tähtää inspiroimaan koko alan laajuista sitoutumista yhdenvertaisemman ja hyväksyvämmän kulttuurin kehittämiseksi golfiin maailmalaajuisesti. Tarkoituksena on myös saada naiset kukoistamaan ja käyttämään koko potentiaalinsa golfin kaikilla tasoilla.

Perustamiskirjan käyttöönotto vaatii myös kansallisilta yhdistyksiltä ja muilta golfalan tahoilta toimia nykyisten aloitteiden kehittämiseksi ja uusien, naisia ja tyttöjä tukevien projektien aloittamiseksi.

Naiset golfissa on aina ollut normaali osa FEGGA:n ajatusmaailmaa. FEGGA:n hallituksessa on ollut vuosien varrella lukuisia naisia ja vuosina 2005-2007 puheenjohtajana toimi Pirjo Hotti. Osana sitoutumistamme allekirjoitamme perustamiskirjan ja olemme jo esittäneet strategiamme tietoisuuden lisäämiseksi naisten uramahdollisuuksien suhteen ja naisten saamiseksi tähän ammattiin.

Voit seurata uutisiamme FEGGA:n Facebook-sivulla ja tilata uutiskirjeemme lähettämällä minulle sähköpostia. Voit myös seurata minua Twitterissä: @DeanCleaver.

Toivotan kaikille menestyksekästä golfkauden päätöstä.

Dean Cleaver

toiminnanjohtaja, FEGGA

dean.cleaver@btinternet.com

bottom of page