top of page

Norjan kentänhoitajien yhdistys NGA 30 vuotta

Norjan golfkentänhoitajienyhdistyksen NGA:n 30-vuotisjuhlat pidettiin 26.-28.8.2018 Oslon edustalla sijaitsevalla saarella Oustøen Country Clubilla. Yksityinen kenttä tarjosi hienot puitteet tapahtumalle ja myös majoitustilat suurelle osalle juhlijoista idyllisissä vanhoissa rakennuksissa. Saarelle saapuminen tapahtui venekyydillä aurinkoisena iltapäivänä ja järjestäjät olivat vastaanottamassa vieraita saarella. Kaikkiaan tapahtumaan osallistui noin 100 henkeä ympäri Norjaa ja paikalle oli kutsuttu myös pohjoismaisten kentänhoitajayhdistysten edustajia. Saari oli mainio paikka päästä tutustumaan ja pelaamaan tälle yksityiskentälle, jossa maisemat olivat huimaavaa merenrantaa ja metsämaisemaa. Iso osa saaresta on luonnonsuojelualuetta ja siellä on vain muutamia kesämökkejä.

Tapahtumassa pelattiin Norjan kentänhoitajienyhdistyksen mestaruuskilpailut ja iltajuhlassa muisteltiin seuran historiaa sekä pitkään toiminnassa mukana olleita henkilöitä. Hyvän ruuan ja mukavan keskustelun merkeissä aika kului nopeasti ja matkasta jäi hyvät muistot kaikille osallistujille.

Norjan kentänhoitajien yhdistyksen puheenjohtaja on Agne Strøm. Hän toimii kenttämestarina Gamla Fredrikstad Golfklubilla, joka sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä etelään Oslosta. Agne kertoi hieman NGA:n toiminnasta ja kenttien tilanteesta Norjassa. Hänen omalla kentällä kausi on ollut fantastinen ja uusia jäseniä seuraan on liittynyt 200.

Tällä hetkellä Norjassa on noin 180 golfkenttää ja 100 000 rekisteröitynyttä pelaajaa. Pelaajamäärät ovat laskeneet 20% huippuvuodesta 2010. Laskusta huolimatta golf on edelleen Norjan viidenneksi suosituin urheilulaji. Uusia kenttiä ei ole tällä hetkellä rakenteilla ja viimeinenkin on rakennettu 2011, joitakin peruskorjauksia on kyllä käynnissä.

Norja on pitkä maa, joten kentät ovat hyvinkin erilaisia riippuen missä ollaan. Niin ympäristön, kuin sääolojenkin suhteen kaikkea löytyy.

"Kentät, jotka sijoittavat rahaa kentänhoidolliseen koulutukseen, ovat voittajia." - Agne Strøm

NGA on perustettu vuonna 1988, silloin jäseniä oli noin 20 ja Ruotsin vastaava järjestö SGA oli apuna ensimmäisinä vuosina, jotta toiminta saatiin alkuun myös Norjassa. Tällä hetkellä jäseniä on noin 700 henkilöä. Yhdistys tarjoaa kentille jäsenpaketteja ja tämän myötä koko kenttähenkilökunta kuuluu NGA:han.

Tällä hetkellä noin 40 kenttää on mukana ja lisäksi joitakin ihmisiä yksityishenkilöinä. He suosivat jäsenkenttäpaketteja. Jäsenmaksulla saa osallistua lähes kaikkiin seminaareihin veloituksetta, vuosikokoukseen ja sillä saa myös pienen prosentin alennusta yhteistyökumppaneiden tuotteista.

Erillinen koulutus kentänhoitajille lakkautettiin Norjassa 2007, mikä on ollut suuri menetys alan ihmisille Norjassa. Agnen sanoin: ”kentät, jotka sijoittavat rahaa kentänhoidolliseen koulutukseen, ovat voittajia”. Yhteistä koulutusta Tanskan kanssa on suunniteltu alkavaksi elokuussa 2019.

NGA on kuitenkin aktiivinen täydennyskoulutuksen myötä. Vuosittain järjestetään ”Gresskurs”, joka on avoin kaikille jäsenille. Viikon kurssi järjestetään ulkomailla ja se sisältää monipuolista ohjelmaa ja myös mahdollisuuden päästä pelaamaan golfia. Tänä vuonna kurssi on Espanjassa ja ohjelmassa on muun muassa kentän jälleenrakentamista, European Tour -kiertue-elämää, teknistä asiaa koneista ja paljon muuta. Vuosittain kurssille odotetaan 80-100 osallistujaa ympäri Norjaa.

bottom of page