top of page

Greenkeeper of the Year Juho Sillantaka lähtee palkintomatkalle European Tourille

FGA ja Berner myönsivät ensimmäistä kertaa Greenkeeper of the Year -palkinnon ansioituneimmalle kentänhoitajalle. FGA:n hallitus ja Berner tekivät päätöksen saamiensa ”ilmiantojen”, eli muiden tekemien hakemusten perusteella. Bernerin Tomi Laaksonen ja Saila Innanen luovuttivat Greenkeeper of the Year 2018 -palkinnon St. Laurence Golfissa työskentelevälle Juho Sillantakalle FGA:n kevätkoulutuksen ja vuosikokouksen yhteydessä 12.4.2019 Espoossa. Selvitimme, minkälaisesta miehestä on kyse ja mitä palkinto hänelle merkitsee.

Kuka Juho?

Juho aloitti kentänhoitajauransa niin monen muun tavoin kesätyöntekijänä. Juhon tapauksessa tämä tapahtui Lohjan St. Laurence Golfissa kesällä 2003. Heti seuraavana vuonna kausityöntekijänä kiinnostus alaan heräsi kunnolla. Vuosi 2005 teki tosin pienen tauon Juhon nousukiidossa olevaan uraan asevelvollisuuden muodossa.

Työt jatkuivat heti varusmiespalveluksen jälkeen kesällä 2006 ja sen jälkeen alkoikin syksyllä kentänhoitajakoulutus Lepaalla. Koulutus johti vakituiseen työpaikkaan Lohjalla vuonna 2008. Muutaman vuoden vakituisen työskentelyn jälkeen opiskelu jatkui Lepaalla Golfkenttämestarin erikoisammattitutkintoa tehden 2014-2016. ”Olen siis työskennellyt aina St. Laurence Golfissa”, Juho tiivistää.

”Juho on luotettava ahkera ja tunnollinen, hänellä on korkea työmoraali ja hän on ollut koko ajan riittävän utelias ja kiinnostunut itsensä kehittämiseen ja kouluttamiseen”, kuvailee Juhon esimies, St. Laurence Golfin kenttämestari Irmeli Vilenius. Vilenius kertoo Juhon olevan St. Laurencen GEO-sertifikaatin takana - Juho hoiti asian osana kenttämestariopintojaan. Positiivisesti työhönsä suhtautuva työpaikan ”hymypoika” on Vileniuksen mukaan myös kielitaitoinen ja teknisesti lahjakas, ja ”lyö myös palloa ihan kivasti”.

Vapaita viikonloppujaan Juho viettää usein maaseudun rauhassa mökillään Alastarossa yhdessä vaimonsa ja kahden alle kouluikäisen tyttärensä kanssa. ”Ihan mahtavaa seurata lasten kasvua ja kehitystä”, Juho toteaa. Elämän ei tarvitse olla pelkkää kentänhoitoa.

Pintaa syvemmälle

Kentänhoidossa Juho pitää tärkeänä kykyä tarkkailla asioita niin nurmen pinnalta kuin sen alta. Tämä ei tietenkään yksinään riitä: ”Pitää osata tunnistaa ongelmakohdat ja toimia sen mukaan”, Juho sanoo.

Nurmipintojen ohella Juholle on tärkeää pitää koneet ja laitteet hyvässä toimintakunnossa, jotta asiakkaiden palveleminen onnistuu mahdollisimman hyvin. Juho nostaa esille vielä yhden tärkeän seikan, joka kaikkien tulisi pitää mielessä: ”Tärkeänä pidän myös, että nauttii työnteosta”.

Juho nauttii työskentelystä ulkona, mikä on tietenkin positiivinen asia, kun on valinnut tällaisen uran. Hymyn huulille tuovat myös kentänhoitajan työn monipuolisuus ja se, että kädenjälki näkyy usein heti, tai viimeistään pienellä viiveellä. Jonain päivänä Juho haluaisi työskennellä kenttämestarina.

Palkintona työskentelymatka

Palkinnoksi valinnastaan Juho sai komean pystin ohella Berneriltä työpaikan European Tourin osakilpailuun KLM Openiin, joka pelataan syyskuussa Amsterdamissa sijaitsevalla The International Golf Clubilla. ”Kyllähän se on hienoa päästä osallistumaan töiden merkeissä isoihin kisoihin ja näkemään, kuinka niitä järjestetään”, Juho tiivistää tunnelmiaan ja jatkaa: ”Sieltä varmasti tarttuu uusia ideoita omaan kentänhoitoon, jopa ihan päivittäisiin rutiineihin.”

Palkintomatkastaan innostunut Juho oli viime syksynä seurannut kateellisena sosiaalisessa mediassa Ryder Cupin kentänhoitoa ja on nyt tyytyväinen päästessään itsekin kokemaan jotain vastaavaa. ”Ja ainahan se on kiva nähdä uusia kenttiä ulkomailla”, Juho heittää.

Palkinnostaan ylpeä Juho haluaa kiittää FGA:ta ja Berneriä kunnianosoituksesta, sekä Irmeli Vileniusta Juhon asettamisesta ehdolle. ”Olen hyvin otettu!”

Greenkeeper of the Year -palkinto

Bernerin Tomi Laaksonen ja Saila Innanen olivat maaliskuussa Göteborgissa Ruotsin golfkentänhoitajien yhdistyksen SGA:n kevätseminaarissa, jossa tuli puheeksi Greenkeeper of the Year -palkinto. ”Oli selvää, että tämä pitää saada myös Suomeen”, Tomi sanoo.

Berner haluaa olla mukana viemässä eteenpäin kentänhoitajien ammatin arvostusta. ”Tämänkaltaisella palkitsemisella haluamme osoittaa tukemme ansioituneelle kentänhoitajalle sekä koko ammattikunnalle, ja kannustaa alalla olevia kouluttautumaan ja innostumaan omasta työstään.” Berner järjesti myös viime syksynä vapaaehtoispaikan Hirsalan kenttämestarille Janne Lehdolle Ryder Cupiin.

Nyt palkittu Juho Sillantaka lähtee töihin Amsterdamissa järjestettävään European Tourin osakilpailuun KLM Openiin, jossa hän toimii viikon ajan kentänhoitajana varsinaisen kenttähenkilökunnan ja vapaaehtoisten kanssa. Juho saa näin arvokasta kokemusta isoon kilpailuun valmistautumisesta. Juho pääsee myös verkostoitumaan kansainvälisesti golfalalla.

FGA:n varapuheenjohtaja Eetu Rantanen kommentoi ensimmäistä kertaa jaettua palkintoa tuoreeltaan:

Vuoden kentänhoitaja -palkinnon pokkasi kaudelta 2018 Juho Sillantaka St.Laurence Golfista. Juho työskentelee kyseisellä kentällä kentänhoitajana, hän on suorittanut Golfkentänhoitajan ammattitutkinnon ja Golfkenttämestarin erikoisammattitutkinnon Lepaalla. Juhon esimies oli lähettänyt hakemuksen, jossa kertoi Juhon intohimosta, taidoista työhön ja miten hän toimii muiden motivoijana työporukassa.

Palkinto päätettiin perustaa, koska se on käytössä useassa muussakin kentänhoito-organisaatiossa ja se on todettu erittäin halutuksi ja arvostetuksi palkinnoksi. Greenkeeper of the Year 2018 kertoikin kiitospuheessaan, miten suuri kunnia tämä on. Haluttavuus kertoo mielestäni siitä, miten monilla kenttää hoitavilla henkilöillä on korkea työmoraali ja motivaatio työhönsä ja sen kehittämiseen.

Tätä tunnustusta pystyi anomaan lähettämällä hakemuksen perusteluineen FGA:lle, joka esitti ne saatuaan Bernerille. Hakemuksia tuli jokunen ja varmasti perinteen jatkuessa niitä tulee vuosi vuodelta useampi. Kenttämestarit, toimitusjohtajat sekä toimistopäälliköt hakivat kyseistä titteliä kentällänsä työskenteleville kentänhoitajille ja kenttämestareille.

Hienojen tilpehöörien lisäksi Juhoa odottaa upea palkinto syksyllä. Varma pääsy Alankomaiden KLM Openiin (European Tourin osakilpailu) osaksi kentänhoidon vapaaehtoistyöntekijöitä – kaikki matkat kustannettuna. Kokemus tulee varmasti olemaan hieno ja uusi kokemus Suomen vuoden kentänhoitajalle!

Vuoden 2019 Berner Greenkeeper of the Year tullaan jakamaan FGA:n mestaruuskilpailuissa syyskuussa Tahkolla, jotta palkintoon saadaan vielä enemmän näkyvyyttä ja juhlan tuntua. Tämä palkinto ei varmasti jää mainitsematta sen voittaneen henkilön ansioluettelossa.

bottom of page