top of page

Ian MacMillanin metodi kemikaalittomaan kentänhoitoon


Mistä on kyse? Skrollaa alemmas ja lue ensin Krisin ajatuksia kemikaalittomasta kentänhoidosta.

Mikrobinen kentänhoito (Microbial Greenkeeping)

„Mikä tämä oikein on?“ saatat kysyä. Se on nimi, jonka olemme valinneet kuvaamaan lähestymistapaamme maaperän ja kasvien parantamisessa, josta on tulossa normi kentänhoidon maailmassa. Olen tehnyt paljon tutkimusta elollisen ja elottoman maaperän parissa viimeisten muutaman vuoden aikana ja keskittynyt erityisesti hiilihydraattien sisällyttämiseen ja kompostiteen käyttöön hyvällä menestyksellä.

Maaperän eliöstö

Mitä on maaperän eliöstö? Se on maaperän biologinen voimalaitos ja ilman sitä maaperä on pelkkää maata. Eliöstön kanssa maaperästä tulee sen sijaan kokonaisvaltainen ratkaisu kasvin terveydelle. Siitä tulee erilaisia organismeja, kuten mikro-organismeja (kuten bakteereja, sieniä ja levää) ja eläimiä (kuten alkueläimiä, sukkulamatoja, hyppyhäntäisiä, hämähäkkejä, hyönteisiä ja kastematoja) sisältävä uskomattoman monimuotoinen kokonaisuus. Maaperän eliöstö keskittyy itse kasvin ja maaperän muutaman lähinnä pintaa olevan sentin ja kasvin juurten ympärille. Maaperän organismit ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa samoin kuin kasvin juurten ja ympäristön kanssa, jolloin muodostuu niin kutsuttu maaperän ruokaverkosto.

Mitä maaperän eliöstö tekee?

Kun maaperän organismit käyttävät ravintonaan orgaanista ainesta ja toisiaan, siirtyy ruokaverkoston välityksellä ravinteita ja energiaa, jotka tulevat näin kasvin saavutettavaksi. Tämä poikkeaa merkittävästi kemiallisesta ravinteiden saamisesta, jossa ravinteet ikään kuin ruiskutetaan kasviin ilman, että kasvilla itsellään on mahdollisuutta vaikuttaa saamiinsa ravinteisiin. Valtaosa maaperän eliöstöstä muodostuu mikroskooppisista bakteereista ja sienistä, jotka toimivat puolestaan ruoanlähteenä alkueläimille ja sukkulamadoille, ja ovat mukana maatumisprosessissa ja orgaanisen aineksen hajoamisessa ja säilövät energian ja ravintoaineet soluihinsa. On tarpeen vielä mainita, että levä ja sienet ovat ensimmäiset organismit, jotka alkavat kasvaa kivien päällä ja muodostavat näin „uutta“ maaperää vapauttamalla kiveä hajottavia aineksia.

Maaperän parantaminen

Lopettamalla „lääkkeiden väärinkäytön“ ja laittamalla maaperän vieroitushoitoon aloitetaan maaperän ja ruohokasvin biologian palauttaminen. Tämä on elämän uudistamisen ja täydellisen palautumisen ensimmäinen vaihe. Kemialliset lannoitteet sisältävät usein öljyä ja ovat saasteita, jotka aiheuttavat sukupuuttoa ja muutoksia maaperän mikrobipopulaatioissa sekä haitallisia kudosmuutoksia ruohossa. Mielestäni nämä kudosmuutokset edistävät taudinaiheuttajien, kuten härmän, punahomeen ja monen muun, lisääntymistä. Kentänhoitaja joutuu lopulta ikävään kierteeseen, kun hän käyttää kemikaalia toisensa perään hallitakseen aiemmin käytettyjen kemikaalien vaikutuksia.

Kasvattaminen mikrobisesta näkökulmasta

Jotta voi ymmärtää, miten luonnonmukainen kasvattaminen todella toimii, täytyy pyyhkiä pois aiemmin opitut väärinymmärrykset kemiallisista toimintatavoista, eli että silloin kun lisäämme ruokaa, ruokimme kasvia. Asia ei ole näin. Oikeilla luonnomukaisilla ravinteiden antamisella ruokimme maaperässä ja kasvin pinnalla olevia mikro-organismeja, jotka muokkaavat orgaaniset ravinteet muotoon, jota kasvin lehdet ja juuret voivat hyödyntää. Jätän biologian tarkemman käsittelyn kuitenkin toiselle päivälle ja esittelen tässä yhteydessä vain yhden tavan palauttaa viheriöiden eliöstön, nimittäin kompostiteen.

Mitä on kompostitee?

Yksinkertaisesti sanottuna kompostitee on veteen pohjautuva ympäristö, jossa hyödylliset mikro-organismit uutetaan kompostista tai vermi-kompostista ja monistetaan miljoona- ja miljardikertaisiksi. Lisäämme happea hyvälaatuisella pumpulla, joka poistaa klooria ennen kompostimateriaalin lisäämistä. Materiaali on tätä ennen ollut säkkikankaassa, joka on mahdollistanut kompostin ajoittaisen ravistelun, jolla on irrotettu sen arvokas mikroelämää sisältävä „lasti“. Tässä vaiheessa on todella tärkeää lisätä bakteereille, sienille ynnä muille „ruokaa“, jotta niiden määrä voi moninkertaistua. Tärkeää on myös käyttää teetyypille sopivaa ravinto-ohjelmaa, koska odotettujen tulosten saavuttamiseki haudutteita täytyy vaihtaa.

Hauduttamisen lopputuotteena voidaan saada jo 20-30 tunnissa toimiva ravinteiden antoprosessi tai mikrobinen ravinneprosessi, josta käytämme nimeä Microbial Consortia. Tämä nestemäisen kompostin „liitto“ muodostuu lähinnä suurimmista mikro-organismeista, kuten bakteereista ja sienistä, alkueläimistä, jotka muodostuvat lähinnä siimaeläimistä, ripsieläimistä ja ameeboista sekä sienirihmasta, jos sitä löytyy. Korkeampien lahkojen eliöt, kuten sukkulamadot, eivät kasva tai lisäänny teessä, mutta selviävät, jos niitä laitetaan sinne. Joten, hyvä herrasväki, seuraavan kerran, kun olette tarttumassa kemikaaliin, pysähtykää, ja laittakaa teepannu porisemaan!

Sinä voit valita.

***

Ajatuksia kemikaalittomasta kentänhoidosta golfareille. Kirjoittanut: Kris Misiaczynski, Estonian Golf & Country Club. Käännös: Esa Hukkanen.

Kemikaaliton kentänhoito tarjoaa mahdollisuuden

Jo jonkin aikaa olemme ihmiskuntana kiinnittäneet aiempaa enemmän huomiota siihen, mitä syömme, miten elämme ja ylipäätään pyrkineet elämään tervellisemmin. Juoksemme, pyöräilemme ja käymme kuntosaleilla ja uimahalleissa yhä enemmän. Kiinnitämme paljon huomiota syömisiimme ja valitsemme aiempaa helpommin orgaanisia vaihtoehtoja. Valitsemme mieluummin orgaanisen omenan, vaikka se ei olekaan välttämättä yhtä kaunis ja houkuttelevan näköinen kuin kemikaaleilla kasvatettu omena.

Tästä alkaakin seikkailuni mikrobiologisen kentänhoidon parissa.

Olen ollut kentänhoitaja lähes 20 vuotta. Viisi vuotta sitten aloin ajatella sitä, miten kentällä käyttämäni kasvinsuojeluaineet myrkyttävät minua ja alaisiani – ja samalla golfareita. Silloin aloin etsiä tapoja, joilla nurmea voi hoitaa huomattavasti vähemmällä kemikaalimäärällä.

Sitten löysin Ian MacMillanin metodin.

Minut palkattiin Saksaan kölniläiselle golfkentälle, jossa käytit Ian MacMillanin metodia ja aloin tutkia sen saloja. Ianilta, joka on edelleen mentorini, saamani valtavan tuen avulla vakuutuin nopeasti siitä, että golfkenttää pystytään hoitamaan korkealla tasolla ilman kemikaaleja. Tämä soti sitä vastaan, mitä olin vuosien ajan kuullut konferensseissa ja seminaareissa, joissa kemikaaleihin liittyvät sisällöt olivat luennoilla merkittävässä osassa. Näin kuitenkin omin silmin golfkentällä todisteen, että kemikaaleja ei tarvita: kentällä ruoho oli rehevää ja terveellistä ja sen juuret ylsivät syvälle.

Sitten ymmärsin, että meillä kentänhoitajina ja golfareina on mahdollisuus valita, käytämmekö haitallisia kemikaaleja kentillämme, vai pääsemmekö samoihin lopputuloksiin luonnollisilla keinoilla. Kuten kaupassa oleva omena – jos on mahdollista saada laadukas lopputulos ilman kemikaalien käyttöä, miksi en päättäisi tehdä niin?

Monien luentojen aikana kuulin, että maataloudessa käytetään enemmän kemikaaleja kuin urheilunurmilla. Tämä on varmasti totta, mutta käveletkö sinä päivittäin pelloilla? Leikkivätkö lapsesi siellä? Pelaammeko golfia useita kertoja viikossa? Ja jos kuljet pelloilla, pyöritteletkö maassa palloa, jonka sitten nuolaiset puhtaaksi, jotta pääsisit puttaamaan puhtaalla pallolla? Vastaus viimeiseen kysymykseen lienee „ei“. Miksi siis tekisimme näin golfkentällä, jossa kenttämestari on aamulla saattanut päättää ruiskuttaa kentälle kemikaaleja ennen pelaamistasi?

En halua pelotella, mutta haluan teidän ymmärtävän, että te voitte valita.

Käyttämällä Ianin metodia yritämme kuunnella luontoa ja työskennellä sen kanssa sen sijaan, että tekisimme siitä orjaamme käyttämällä kemikaaleja. Aina, kun tapamme nurmea piinaavan taudin kemikaalilla, tapamme myös kaikki hyvät mikro-organismit maaperästä.

Tavoitteenamme on luoda maaperään täydelliset olosuhteet mikroelämälle, jolloin saamme vastavuoroisesti terveitä ja kestäviä kasveja. Kasvit ovat kuin ihmisiä: jos elämme terveellisesti ja aktiivisesti ja syömme kunnolla, pysymme todennäköisemmin terveinä. Kuuntelemme kasveja ja tyydytämme niiden tarpeet.

Miksi myös golfarin on tärkeää lukea tämä?

Olen tavannut monia kentänhoitajia, jotka ovat olleet kiinnostuneita tästä luonollisesti tavasta hoitaa golfkenttää, koska myös heidän oma terveytensä on heille tärkeää. Suurin syy, joka estää heitä tekemästä luonnollisempia valintoja, on pelko siitä, että johtajat, omistajat ja golfarit eivät ole tyytyväisiä kemikaaleista luonnolliseen kentänhoitoon siirtymisen aikana, koska golfkentän odotetaan olevan huippukunnossa koko ajan. Täytyy ymmärtää, että vaikka siirtymäkaudella vastaan tulee uudenlaisia haasteita ja kentän kunto voi väliaikaisesti hieman laskea, muutokset tehdään kasvien, kentänhoitajien ja golfareiden terveyden hyväksi.

Juuri tämä siirtymä on suurin ongelma, jonka kanssa olen paininut nykyisessä työpaikassani. Ian soitti minulle kolme vuotta sitten ja kysyi, haluaisinko auttaa häntä virolaiskentällä, joka yritti pärjätä hänen metodinsa kanssa. Tapasin klubin omistajan ja johtajan Saksassa ja he vakuuttivat minut vierailemaan kentällä ja keskustelemaan mahdollisuudestani auttaa heitä.

Kenttä oli kaunis, mutta nurmi oli huonossa kunnossa. Euroopan suurin amatöörien turnaus The European Amateur Championship oli määrä pelata kentällä muutaman kuukauden päästä, joten kentän saaminen hyvään kuntoon mahdollisimman nopeasti oli todella tärkeää. Koksa pidän haasteista, otin vastaan minulle tarjotun kenttämestarin paikan. Kolme viikkoa myöhemmin, kun olin saanut asiani järjestykseen Saksassa, muutin Viroon. Kolme päivää sen jälkeen, kun olin aloittanut työni Estonian Golf & Country Clubilla, kaduin päätöstäni.

Kolme päivää aloittamiseni jälkeen klubilla järjestettiin kokous jäsenistön kanssa. He näyttivät olevan valmiina lynkkaamaan minut ja Ianin kentän huonosta kunnosta johtuen. Pitkän keskustelun jälkeen onnistuin vakuuttamaan heidät antamaan minulle mahdollisuuden näyttää heille, että Ianin luonnonmukainen kentänhoitometodi toimii.

Golfkentässä näkyi kehitystä joka päivä. Kentänhoitotiimi teki pitkiä päiviä valmistellessaan kenttää tulevaan suurkilpailuun ja Ianin metodien oikeaoppisella käyttämisellä onnistuimme viemään European Amateur Championshipin läpi hyvällä menestyksellä.

Kentän parantuneen laadun myötä myös suhteeni jäsenistöön alkoi parantua. Ensimmäisten kuukausieni aikana EGCC:ssä pidin erittäin tärkeänä, että pidämme golfarit ajantasalla siitä, mitä teemme ja miksi teemme juuri sitä. Halusin pitää keskusteluyhteydet avoinna golfareihin, jotta heillä olisi kaikki tarpeellinen informaatio. Lopulta golfarit alkiovat jopa hymyillä minulle ja näyttämään peukkuja, mikä oli paras mahdollinen palkinto, jota toivoa saattaa.

Nyt kuulen pelaajilta, että kenttä on parhaassa kunnossa, mitä he ovat EGCC:ssä nähneet. Kenttä on itse asiassa niin hyvässä kunnossa, että kaksi muuta virolaiskenttää on pyytänyt meiltä apua nähtyään, miten tyytyväisiä meidän golfarimme ovat.

Euroopassa noin 70 kenttää käyttä Ian MacMillanin metodia ja niiden peliolosuhteet ovat todella korkeatasoiset. Siksi olen vakuuttunut, että myös teidän kentällänne pystytään samaan!

Haluan kertoa, että te voitte valita, miten kenttäänne hoidetaan.Kentänhoito ilman haitallisia kemikaaleja on mahdollista!

Se on mahdollista, ja valinta on sinun!

bottom of page