top of page

Hirsala ja FGA järjestivät koulutuksen bunkkerirakentamisesta

Hirsala Golf ja FGA järjestivät toukokuun alussa yhteisen Bunker Campin, jossa rakennettiin Hirsalan kuudennelle väylälle uusi bunkkeri ja kunnostettiin väyliltä 6 ja 7 useita bunkkereita. Lisäksi viikon kestäneen rakentamis- ja koulutustapahtuman aikana nähtiin lukuisia kalustoesittelyjä ja kuultiin luentoja kotimaisilta ja ulkomaisilta asiantuntijoilta, kuten Hirsalan suunnitelleelta kenttäarkkitehdilta David Jonesilta.

Bunker Camp alkoi maanantaina 6.5. ja kesti koko työviikon eli perjantaihin asti. Vaikka sää oli koko viikon loistava, se ei ollut parasta viikossa. Kentänhoidon ammattilaisten yhteistyö ja kehittymishalu yhdessä kansainvälisten omien alojensa huippukouluttajien kanssa tekivät viikosta kaikille mukana olleille huikean oppimiskokemuksen.

”Halusimme tarjota itsellemme ja kollegoille toisilta kentiltä mahdollisuuden päästä näkemään, miten uusilla tekniikoilla voidaan vähentää bunkkereiden hoitoon käytettävää työmäärää”, kertoo Hirsala Golfin kenttämestari Janne Lehto. ”Esimerkiksi Capillary Concrete on ollut meillä käytössä jo monta vuotta ja sitä asennetaan bunkkereihin aina, kun niitä uusitaan. Omat kokemuksemme ovat olleet erinomaiset ja olemme säästäneet runsaasti aikaa bunkkereiden jatkuvasta kunnostamisesta muihin töihin.”

Ensimmäisenä päivänä parikymmentä osallistujaa aloitti suunnittelutyön ja bunkkerien pohjien muotoilun. Heti suunnittelun alkumetreillä mukana oli myös kentän alun perin suunnitellut pohjoisirlantilainen golfkenttäarkkitehti David Jones.

Maanantaina vanhoista bunkkereista kaivettiin hiekat pois ja uuden väyläbunkkerin rajat ja muodot piirrettiin kentälle. Uuden bunkkerin kohdalta otettiin myös nurmipinta pois siirtonurmileikkurilla. Projektin ajan kentältä oli työaikana kello 7-15 suljettuna väylät 6 ja 7, joten kenttää pelattiin 16-reikäisenä.

Seuraavana päivänä ”leiriläiset” pääsivät valamaan Capillary Concrete -pohjat bunkkereihin. Osallistujien tehokkuuden ja innostuksen sekä toimitettujen materiaalien runsauden vuoksi työmaa laajeni toisena päivänä seiskalla olevaan väyläbunkkeriin, josta tehtiin pinta-alaltaan pienempi, mutta jonkin verran aiempaa syvempi. Samalla bunkkerin pohja valettiin Capillary Concretella.

Myös toisena päivänä paikalla oli kouluttautumassa parikymmentä innokasta ammattilaista eri puolilta Suomea ja Virosta asti. Tiistain koulutuksessa käsiteltiin Capillary Concreten Kneale Diamondin opastuksella bunkkereiden vuorauksia, pelattavuutta ja hiekkalaatuja. Koulutukset järjestettiin koko viikon Hirsalan yksityissaunoilla aamupalan ja lounaan lomassa.

Keskiviikon teemana oli EcoBunker, eli bunkkereiden reunoitukset. Kouluttajana toimi EcoBunkerin Llewellyn Matthews. Tehokkaan työskentelyn myötä keskiviikon aikana saatiin kolmen bunkkerin reunat täysin valmiiksi ja seuraavalle päivälle jäi viimeisteltäviksi kahden bunkkerin reunat.

Kentänhoitajien ja kenttämestareiden lisäksi paikalla oli myös muita alan ammattilaisia. Muun muassa Hämeen ammatti-instituutin lehtorit Petteri Lehmuskoski ja Kai Jylhä sekä Golfliiton kenttäasiantuntija Jari Koivusalo kävivät perehtymässä bunkkerirakentamisen uusiin tuuliin.

”Tällainen tapahtuma tarjoaa erinomaisen oppimiskokemuksen kentänhoitaja- ja kenttämestariopiskelijoille”, Jylhä kommentoi tapahtumaa jälkeenpäin. Bunker Camp yhdisti teoreettisen ja käytännön oppimisen ainutlaatuisella tavalla ja antoi kokeneemmillekin tekijöille uutta osaamista. ”Oli upeaa nähdä vanhojakin kenttämestareita muilta kentiltä kädet savessa asettelemassa siirtonurmipaloja päällekkäin”, Jylhä iloitsi.

Ei pelkkää hiekkaa

Neljäntenä päivänä Bunker Campilla tulkittiin tapahtuman otsikkoa luovasti ja työskentely laajennettiin väylien puolelle. Toki bunkkereitakin edelleen tehtiin, kun EcoBunkerin Matthews ja Richard Allen yhdessä Capillary Concreten Diamondin kanssa ohjasivat leiriläisiä. Bunkkereiden ulkoreunoille alettiin myös laittaa siirtonurmea ja samalla työskentelyalueen siistiminen aloitettiin niiltä osin kuin oli valmista.

Pääteemana neljäntenä päivänä oli kuitenkin väyläilmastus, kalustoesittelyt ja testiheinän kylväminen. Hakon Jesse Kaan ja Teemu Vaalio esittelivät Toron kalustoa ja NH-Koneiden Teemu Häkkinen Wiedenmannin ja Koron laitteita. Mukana toiminnassa olivat myös Bernerin Tomi Laaksonen ja Saila Innanen. Kalusto selkeästi kiinnosti, koska esittelypäivänä saavutettiin viikon osallistujaennätys noin 30 aktiivin voimin.

Kuutosväylä jaettiin kahteen osaan. Molemmilla puolilla tavoitteena oli kuidun poistaminen ja kasvualustan ilmastus. Toisella puolella tehtiin 20 millin holkki-ilmastus (Toro ProCore 648) sekä sitä seurannut papanoiden puhaltaminen väylältä sivuun ja kerääminen talteen. Sitten väylä syväpystyleikattiin noin kahden sentin syvyyteen (Toro VersaVac), kylvettiin tetraploidisella raiheinällä (Tetragreen), verkotettiin, dressattiin (Toro ProPass) ja verkotettiin uudestaan.

Toisella puolen väylää tehtiin syväpystyleikkuu noin neljän sentin syvyyteen (Koro Field Top Maker) ja syväilmastus noin 15 sentin syvyyteen (Wiedenmann TerraSpike). Myös toinen puoli sai saman kylvö-, verkotus- ja dressauskäsittelyn. Väylän reuna ja tiivistyneet alueet käsiteltiin Imantsin Shockwave-koneella.

Bunkkerileiriviikon päättävänä perjantaina päivä oli vielä työntäyteinen ja monipuolinen. Siihen sisältyi kastelujärjestelmän asennusta, väyläilmastusta, kylvöjä, kalustoesittelyjä ja bunkkerialueiden viimeistelyä. Pääaihe oli kastelulaitteiden asentaminen väylälle 18 rakennettaville tiialueille Scheteligin Martin Raililan johdolla.

Lyöntipaikoille asennettiin Rain Birdin 550 -sadettimet, jotka säädettiin kastelun kannalta tehokkaasti siten, että vesi saadaan tarkasti halutulle alueelle ilman, että sitä joutuu turhaan lyöntipaikan ulkopuolisille alueille.

Samalla jatkui kalustoesittelyt seiskaväylällä Hakon, NH-Koneiden ja Bernerin opastuksella puoliksi jaetulla väylällä samaan tapaan kuin edellisenä päivänä. Toinen puoli oli sama kuin edellisenä päivänä: Toro VersaVac -syväpystyleikkuu noin 2 cm syvyyteen, Toro ProCore 648 -holkki-ilmastus 20 mm holkilla, papanoiden puhallus väylän sivuun Toro ProForcella, tetraploidisen raiheinän kylvö Vredo -kylvökoneella ja dressaus Toro ProPass -hiekoittimella.

Toiselle puolelle väylää tehtiin Imants Rotoknife -viiltoilmastus noin kahden sentin syvyyteen ja testattiin Koro Imants Recycling Dresser -konetta, joka nostaa dressaushiekkaa tai kasvualustaa pintaan, jolloin säästetään kustannuksissa dressaushiekan määrässä. Testi päätettiin kuitenkin jättää yhteen vetoon, koska työn todettiin olevan niin tehokas ja aggressiivinen, että se soveltuu paremmin aktiivipelikauden ulkopuolelle esimerkiksi syksyyn. Kokeilu herätti jo yhdellä vedolla läsnäolijoiden mielenkiinnon. Lopuksi tehtiin vielä syväpystyleikkuu kahden sentin syvyyteen Koro Field Top Makerilla, kylvettiin tetraploidinen raiheinä Vredo-kylvökoneella ja dressattiin väylä Toron ProPassilla.

Viikon kestäneen leirin toteutumisen mahdollistivat FGA:n ja Hirsala Golfin panoksen lisäksi Capillary Concrete, EcoBunker, David Jones Architecture, Hako Ground & Garden, NH-Koneet, Berner, Schetelig ja Lepaa Golf / Hämeen ammatti-instituutti – sekä tietenkin kaikki mukana olleet osallistujat, joiden huikea työpanos antoi selkeän kuvan siitä, että suomalainen golfkentänhoito on korkealla tasolla.

Bunker Camp antoi osallistujille hyvän mahdollisuuden laajentaa omaa osaamista ja tuoda jotain uutta myös omalle kentälle. Olisiko teidänkin kentältänne voinut olla enemmän tekijöitä mukana oppimassa?

bottom of page