top of page

Kentänhoitajana KLM Openissa – Greenkeeper of the Year kertoo kokemuksestaan

St. Laurencessa työskentelevä Juho Sillantaka sai Greenkeeper of the Year 2018 -palkinnoksi työpaikan KLM Openissa. Tässä artikkelissa Juho kertoo kokemuksiaan kylmistä telttaöistä ja aikaisista aamuista.

Keväällä 2019 voitin Greenkeeper of the year 2018 -palkinnon. Hienon pokaalin lisäksi sain palkinnoksi opintomatkan Amsterdamiin osallistumaan vapaaehtoiseksi kentänhoitajaksi European Tourin KLM Open -osakilpailuun 12.9.-15.9.2019. Kenttänä toimi Amsterdamin lentokentän vieressä sijaitseva The International. Palkinnon saajan valitsivat Bernerin Tomi Laaksonen ja FGA:n hallitus.

Matkaan lähdin varhain lauantaiaamuna 7.9. Matkalle lähdin Janne Lehdon kanssa. Janne oli järjestänyt meille paikat kentänhoidosta. Kun saavuimme Amsterdamiin meitä oli vastassa The Internationalin kenttämestari Tom Maddison. Majoitus vapaaehtoisilla tapahtui huoltohallien pihalle rakennetussa teltassa. Jokaiselle oli oma kerrossänky ja kaappi. Lauantaina lähinnä kiertelimme ympäri kenttää ja tutustuttiin kenttään. Muita vapaaehtoisia alkoi myös pikku hiljaa tulemaan kentälle. Illalla oli kick off bbq -tapahtuma ja päästiin tutustumaan muihin kentänhoitajiin. Kentänhoitajia mestarit mukaan lukien oli 40 kahdestatoista eri maasta.

Sunnuntaina aloitimme työt kello 8:00 ja jokainen sai rauhassa tehdä tulevan aamutehtävän ja tutustua kenttään. Itse leikkasin raffia, joten tuli kierrettyä koko kenttä. Lounaan jälkeen tehtiin kentän viimeistelytöitä esimerkiksi kitkemällä rikkaruohoja, lähinnä katsojille tarkoitettujen narujen sisäpuolelta. Päivällinen oli kello 17:00. Meillä oli joka päivä jonkun sponsorin tarjoama päivällinen. Päivällisen jälkeen teimme vielä tulevat iltatyöt ja minulla se oli koko viikon ajan lyöntipaikkojen leikkuu single-leikkurilla eli perässä käveltävällä kelaleikkurilla.

Maanantaina 9.9. aloitimme työt niin sanotusti normaaliin aikaan eli 4:45 töiden jaolla. Minun tulevan viikon aamun työt oli bunkkereiden haravointi. Bunkkerit haravoitiin käsin. Ensin reunat haravan tasaisella osalla ja sitten pohja metallisella lehtiharavalla. Ensin ympyrä reunojen muotojen mukaan ja sitten pitkät vedot lipun suuntaan. Aamutöiden jälkeen noin klo. 8:30 oli aamupala. Maanantaina lähdimme vielä hetkeksi viimeistelykierrokselle kitkemään loput väylät.

Loppuviikosta aamupalan jälkeen oli aina vapaata päivälliseen asti. Joka päivä tuli otettua ensin pienet päiväunet ja sitten tuli tehtyä muuta. Tiistaina kävimme Janne kanssa tutustumassa Amsterdamin keskustaan. Kävimme Heineken Experience -museossa. Keskiviikkona kävimme läheisessä ostoskeskuksessa. Sieltä löytyi helpotusta kylmiin öihin. Teltassa ei siis ollut lämmitystä ja kylmin yö oli +8 astetta. Meillä oli kyllä kentän tarjoamat makuupussit, mutta ne oli todella ohuet.

Torstaina 12.9. alkoi itse kilpailu. Suomalaisia oli mukana Kim Koivu, Mikko Korhonen ja Sami Välimäki. Huippunimiä oli mm. Sergio Garcia, Patrick Reed, Martin Kaymer, paikallinen Joost Luiten… Kävimme seuraamassa pelejä päivittäin. Väylällä 13 oli Beat the Pro -kilpailu. Sinne oli tehty isot katsomot tiin ja griinin ympärille. Joka päivä siinä pääsi joku ennalta valittu henkilö haastamaan aina yhden lähdön ammattilaiset. Se oli kyllä todella hauska lisä kisaan. Vanhin kilpailija oli 100-vuotias rouva, KLM Openin ja KLM lentoyhtiön 100-vuotisteeman mukaisesti. Hole in one oli myös todella lähellä haastajien toimesta. Oli todella hienoa nähdä, että yleisöä oli todella paljon koko viikon seuraamassa golfia. Torstaina ja perjantaina iltatyöt viivästyivät myöhempään, kun pelaajia ja lähtöjä oli paljon. Jouduimme jopa ajamaan yleisiä teitä pitkin kentän toiseen laitaan. Perjantaina saimme jopa seisovat aplodit matkan varrella olleelta terassilta.

Lauantain ja sunnuntain jatkokierroksille selvisi suomalaisista valitettavasti vain Mikko Korhonen. Muut jäivät cut-rajan alapuolelle. Lauantaina oli illalla ja sunnuntaiaamuna vielä viimeiset rutistukset töitä. Sunnuntaina pääsimme nauttimaan aamupalan KLM:n Albatros Loungeen. Myöhemmin pääsimme seuraamaan narujen sisäpuolelta, kun Sergio Garcia voitti KLM Openin!

Matka oli todella mahtava ja antoisa kokemus! Olen todella otettu ja iloinen, että pääsin tekemään European Tourin osakilpailua ja näkemään kuinka paljon siihen tarvitaan ihmisiä erinäisiin rooleihin: tv/media, vapaaehtoiset, kentänhoito, katsomorakennelmat, tarjoilut, oheisviihde jne. Oli hieno myös päästä näkemään kuinka muualla hoidetaan kenttää ja millaisella kalustolla. Ja tapaamaan kollegoita ympäri maailmaa.

Greenkeeper of the Year

Juho Sillantaka

St. Laurence Golf

bottom of page