top of page

Kentänhoitajat kouluttautuivat Tahkolla syyskuussa

Kauniin syyspäivän aamu oli kylmä, pakkasta oli useampi aste. Onneksi FGA:n mestaruuskilpailujen toisen päivän joukkuekilpailu oli sovittu alkavaksi vasta puolilta päivin. Ei kuitenkaan pelkästään pakkasen takia, vaan myös jotta aamun koulutukselle olisi riittävästi aikaa.

Tahkon palveluista löytyy jokaiselle jotain

Koulutusaamupäivän aloitti Tahkon toimitusjohtaja Jukka Ilva, joka kertoi lyhyesti Tahkon historiasta ja nykyisyydestä. Tahkon ensimmäiset rinteet avattiin jo vuonna 1968 ja alkuaikoina kehitystyössä olivat mukana muiden muassa Jörn Donner ja Armi Ratia.

Nyt Tahkolla on 9000 petipaikkaa, 17 ravintolaa, 24 rinnettä ja 14 hiihtohissiä. Tahkolta löytyy myös kylpylä ja toiveena olisi saada sinne myös jäähalli. Tapahtumapuolella Tahkolla nähdään paljon musiikkiesityksiä ja urheilutapahtumia ja Tahkon rinteiltä löytyy myös Suomen pisimmät portaat.

Golf löysi tiensä Tahkolle vuonna 1999, kun Old Course avattiin yhdeksänreikäisenä. Seuraavana vuonna se laajeni täyteen 18 reiän mittaansa. Kahdella kentällä pelataan vuosittain noin 30 000 kierrosta. Golfliiketoimintaa hankaloittaa se, että kentät ovat noin viiden kilometrin päästä toisistaan. Käytännössä se tarkoittaa, että kaiken pitää olla tuplana: klubitalot, henkilökunta ja niin edelleen.

Pelaaja ensin -palautetyökalu auttaa suuntaamaan toimenpiteitä

Mielenkiintoisen ja valaisevan tervetulopuheenvuoron jälkeen päästiin käsiksi varsinaiseen ohjelmaan, kun Golfliiton tietopalvelujen asiantuntija Aarni Nordqvist kertoi, miten kentänhoito voi hyödyntää Pelaaja ensin -palautetyökalun avulla kerättyjä palautteita. Nordqvist kuuluu Suomi-golfin tukitiimiin ja pyrkii auttamaan kenttiä tekemään parempia päätöksiä datan avulla. Pelaaja ensin -työkalua hyödyntää 90 kenttää Suomessa.

”Suomi on numero yksi”, sanoo Golfliiton tietopalvelujen asiantuntija Aarni Nordqvist.

Golfliitossa vuodesta 2011 asti työskennellyt Nordqvist on saanut oman osansa kentänhoitokokemusta golfuransa alkuaikoina 1990-luvun alussa, kun hän ensin työskenteli pallonkerääjänä ja sitten myös kentänhoitajana.

Nordqvistin puheenvuoron pääteemana oli selventää, mitä pelaajat ajattelevat kentänhoidosta. Pelaaja ensin -kyselyllä mitataan pelaajan kokonaisvaltaista kokemusta, mukaan lukien kentänhoitoon liittyviä asioita. Kysely on kaikilla kentillä ja kaikille asiakkaille sama, joten tulokset voi vetää yhteen koko maan tai pienempien alueiden (esim. Uusimaa) osalta. Oman kentän tietoja voi näin verrata muihin saman alueen kenttiin – ei kuitenkaan yksittäisiin kenttiin, vaan vähintään viiden kentän keskiarvoihin.

Yleisesti ottaen pelaajien vastauksista on näkynyt, että vieraspelaajille on tärkeää hyvä ja selkeä opastus kentällä. Eli Next Tee -kyltit ja väylätaulut kuntoon! Pelikokemukseen pettyneille vieraspelaajille suurimpia valituksen aiheita ovat olleet kentän ja varsinkin viheriöiden kunto. Pettyneille jäsenille sen sijaan kentän kunnon lisäksi suurimpien valituksen aiheiden joukkoon on noussut yleinen ilmapiiri. Myös omalla pelillä on merkitystä. Yli 36 bogeypistettä pelanneet ovat arvioineet kenttää yltiöpositiivisesti, kun taas alle 20 pisteen suorituksista kenttä ja muut palvelut saavat syyt niskoilleen.

Eri kentillä korostuvat erilaiset osa-alueet. Se mikä yhdellä kentällä on pelaajille tärkeää, ei toisella kentällä vaikuta pelaajien pelikokemukseen yhtä paljon. Kannattaakin seurata oman kentän tuloksia pitkällä aikajänteellä, eli miten muutokset tietyllä alueella vaikuttavat. Tuloksia onkin hyvä tulkita rauhassa, reagoida sitten harkituilla toimenpiteillä ja seurata näiden toimenpiteiden vaikutusta arvosteluihin.

Isommat odotukset, tiukemmat rajoitukset

Seuraavana aamuvirkku yleisö pääsi kuulemaan Bacrotecin Mikko Tiusasta ja etenkin tämän espanjalaisvierasta, Herbatechin David Serraa, jolle on tärkeää pitää mielessä, että kaikki on suhteessa toisiinsa. Jos maahan laittaa jotain, se vaikuttaa alueella kaikkeen.

David Serra pohti muun muassa kentänhoitoon liittyviä paineita Tahkolla syyskuussa 2019.

Serrakin on tiedostanut saman kuin kenttämestarit ympäri maailman: tiukentuva budjettikuri vaikuttaa työskentelytapoihin, jolloin ihanteellisista ratkaisuista joudutaan joustamaan. Samalla, kun kenttien johdot kiristävät budjetteja, pelaajat näkevät televisioitavissa turnauksissa täydellisiksi tehtyjä kenttiä, mikä kasvattaa pelaajien odotuksia. Vähemmällä rahalla pitäisi saada parempia tuloksia aikaan.

Tällaisissa tilanteissa, joissa paineita tulee joka puolelta, ei voida enää ajatella, että pelkästään nurmen hyvinvoinnista huolehtimalla pärjättäisiin, vaan toimintaa pitää ajatella kokonaisvaltaisemmin. Kentänhoidolliset haasteet eivät johdu pelkästään kasveista itsestään, vaan myös täysin ulkopuoliset haasteet voivat vaikuttaa. Esimerkiksi edellisellä Valioliiga-kaudella jouduttiin Lontoossa outoon tilanteeseen, kun Wembleyn nurmelle oli rakennettu nyrkkeilykehä suurottelua varten vain kolme päivää ennen Tottenhamin ja Barcelonan välistä Mestareiden liigan jalkapallo-ottelua. Nurmi oli nyrkkeilytapahtuman jäljiltä karmeassa kunnossa, vaikka kenttämestari olikin tehnyt työnsä hyvin.

Kasvinsuojeluaineilla tuloksia

Novarbon Mika Nurminen kertoi uusista luomutuotteista. Nurminen myös kertoi, kuinka viime syksynä Tampereen Ratinan stadionilla oli samanlainen tilanne kuin Wembleyllä. Blockfestin ja Rammsteinin rakennelmat vahingoittivat Ratinan nurmea, joka käytännössä kuoli vain yhdeksän päivää ennen Suomi-Kreikka-EM-karsintaottelua. Uuden siirtonurmen kanssa hyödynnettiin Aqueduct Flex -nimistä biohajoavaa raetta ja nurmi saatiin pelikuntoon ennen tärkeää kamppailua.

Aamun päätteeksi nähtiin vielä Bernerin Tomi Laaksoselta energinen esitys kasvinsuojeluaineista ja solubiologiasta. Laaksonen muistutti, että aina, kun käytetään kasvinsuojeluaineita, on muistettava jälkiseuranta: vaikuttiko toimenpide niin kuin oli tarkoitus? Jos ei, pitää kokeilla jotain muuta. Tärkeää on myös muistaa välttää vastustuskyvyn syntymistä. Samassa kohdassa pitää välttää saman tehoaineen tai tehoaineryhmän peräkkäistä käyttöä. Hyvä yleisohje on käyttää riittävä määrä, riittävän ajoissa ja hyvissä olosuhteissa.

bottom of page