top of page

Miten vermikompostiuute suojaa kasveja taudeilta ja ympäristön aiheuttamalta stressiltä?

GROWO vermikompostiuute toimii luonnollisena mikrobiologisena valmisteena, joka suojaa kasveja fytopatogeeneilta. Se sisältää erilaisia hyödyllisiä aerobisia mikro-organismeja useista eri ryhmistä sekä niiden vesiliukoisia sivutuotteita, kuten humiiniyhdisteitä. Lisäksi toisin kuin perinteiset kompostiuutteet, vermikompostilla on bakteerien ja sienien kasvua ehkäiseviä ominaisuuksia ja se toimii luontaisena hyönteiskarkotteena. Vermikompostiuute sisältää sekä vesiliukoisia komponentteja (humiinihappoja, fulvohappoja, orgaanisia happoja, aminohappoja, sääteleviä peptidejä, vitamiineja ja hormoneita) sekä elävää maaperän (ritsosfäärin) mikrobistoa. Luonnonmukaisesta sienten kasvua ehkäisevästä sekä kasvua stimuloivasta vaikutuksesta vastaavat erilaiset aerobiset mikro-organismit:

symbioottiset ja ei-symbioottiset typensitojabakteerit; • fosfaatteja ja kaliumia liuottavat mikro-organismit; • risobakteerit; • sellulolyyttiset ja keräsienijuurisienet. Fosfaatteja liuottavat mikro-organismit kykenevät muuttamaan maaperän liukenemattomia fosfaatteja liukenevaan muotoon vapauttamalla orgaanisia happoja.

Sellulolyyttiset mikro-organismit kykenevät hajottamaan entsymaattisesti jopa resistenttejä polymeerejä, kuten selluloosaa ja ligniinia. Keräsienijuurilla on juurikarvoja ja ne muodostavat elävän yhteyden juurikarvojen ja ympäristön välille - ne edesauttavat kasvien kasvua sekä tekevät kasveista vastustuskykyisempiä tauteja ja stressaavia olosuhteita kohtaan.

Laboratorio- ja kenttäkokeissa on todettu, että vesipohjaiset vermikompostiuutteet ehkäisevät fytopatogeeneja merkittävästi seuraavissa suvuissa:

Verticillium (näivetystauti, lattiasieni), Phomopsis (perunarutto, mustalaikku), Sphaerotheca (härmä), Uncinula necator (härmä), Pythium (tyvimätä), Rhizoctonia (tyvimätä), Plectosporium, Phytophthora (fytofluoroosi) ja Fusarium (punahome).

Bakteeritartunnat vähenevät viisinkertaisesti maaperässä olevien matojen jätösten biologisen toiminnan vuoksi, ja taudinaiheuttajamikro-organismien määrä on 28,5 kertaa pienempi.

Tämän vuoksi GROWO-tuotteen käyttöä voidaan pitää myös biologisena puhdistus- ja hoitomenetelmänä. Liota siemeniä ennen kylvöä tai nuoria kasveja ennen istutusta tuotteessa tautien ehkäisemiseksi ja vahvemman vastustuskyvyn saavuttamiseksi. Anna kasveillesi lisäsuojaa kastelemalla tai suihkuttamalla niitä säännöllisin väliajoin. Auta kasveja parantumaan suihkuttamalla vaurioituneille oksille/lehdille.

Lue lisää GROWO-vermikompostiuutteesta.

bottom of page